Opskrifter

Bakkegårds madopskrifter med lam og får
Indisk lam
4 personer
Det skal du bruge:
150 røde linser
400 g magert lammekød i tern
2 løg
2 fed hvidløg
2 cm frisk ingefær
½ tsk. gurkemeje
1 spsk. garam masala
2 friske grønne chili
1 tsk. spidskommen
1 frisk mangofrugt
1 spsk. mango chutney
Olie
Citronsaft
Evt. frisk koriander
Sådan gør du:
Skyl linserne i koldt vand og lad dem dryppe af.
Brun kødet i en tykbundet gryde og tilsæt hakket løg, hvidløg, ingefær i tyndeskiver, gurkemeje, masala, finthakket chili, spidskommen og lidt salt. Dæk kødet med 2 dl vand og braiser i 20-25 min. (væsken skal koge ind til det halve).
Tilsæt linser og 4 dl vand - kog i yderligere minimum 20 min. evt. mere, hvis du ønsker at linserne skal koge ud.
Skær mangofrugten ud i passende stykker og kom dem i retten sammen med chutney.
Smag til med citronsaft, sukker og salt og kog hurtigt op.
Pynt evt. med frisk koriander inden servering.

Tilbehør: Ris og/eller naanbrød
Saltbagt lammekølle
4 personer
Det skal du bruge:
1,2 kg udbenet lammekølle
1 bdt. frisk timian
Friskkværnet peber
1 kg salt
12-16 små skalotteløg med skal
1-2 hele hvidløg delt i fed med skal
Sådan gør du:
Fyld timian i kødets åbning, drys godt med friskkværnet peber og luk kødet sammen med nåle eller kødsnor.
Bred et tyndt lag salt ud i et ildfast fad. Læg kødet ovenpå med åbningen nedad og dæk køllen helt til med salt.
Steg kødet i en forvarmet ovn ve 190 grader i 1½-2 timer. Efter den halve tid lægges løg og hvidløg omkring kødet og steges med.
Tage fadet ud og lad kødet trække i 20 minutter inend salten fjernes og kødet skæres ud.
Server kødet i tynde skiver med de bagte løg, som trykkes ud og smøres på kødet.

Tilbehør: Grøn salat, flûtes og/eller ovenbagte grøntsager
Grillede lammekødboller med mango chytney
3-4 personer
Det skal du bruge:
400 g hakket lammekød
1 rødløg - finthakket
2 spsk groft hakket frisk koriander (kan undværes)
1-2 fed presset hvidløg
1 tsk. spidskommen
½ tsk. cayennepeber
½ tsk. muskatnød
½ tsk. kanel
Peber og salt
Olie til pensling

Træspyd

OBS! Ønsker man en mindre kraftig smag af lammekød kan halvdelen erstattes af enten hakket gris eller hakket oksekød.
Sådan gør du:
Ingredienserne blandes og formes til 16-24 små (evt. aflange) kødboller, der sættes på spyd og pensles med olie.

Grilles på grillen eller grillpande til kødet er gennemstegt.

Tilbehør: Mango chutney, naanbrød og salat

Chutneyen kan evt. røres med finthakket rødløg, lidt limesaft og hakket bredbladet persikke efter smag.
Lammekarry
4-6 personer
Det skal du bruge:
500 g lammekød i tern (kølle eller bov)
2 løg
3 tsk. karry
2 spsk. ingefær
2 fed presset hvidløg
½ tsk. knuste korianderfrø
1 tsk. kanel
Saft af en lime
1 tsk. sambal oelek (chilipuré)
3 dl hønse- eller grøntsagsbouillon
2-3 dl kokosmælk
Salt og peber 
Evt. majsstivelse
Sådan gør du:
Svits kød og krydderier i olie. Tilsæt resten af ingredienserne undtagen majsstivelsen.
Lad retten snurre sammen under låg i ca. 1 time til kødet er mørt.
Jævn evt. retten med majsstivelse rørt op med vand.

Tilbehør: Ris evt. drysset med panderistede sesamfrø
Lammefrikadeller
4-6 personer
Det skal du bruge:
1 kg hakket lam
2 tsk. salt
3 æg
100 g hvedemel
1 lille finthakket løg
2 fed presset hvidløg
50 g finthakket soltørret tomat - kan udelades
75 g feta i små stykker (evt. fårefeta) - kan udelades
1 dl danskvand
ca. 1,5-2 dl fløde/mælk - i passende mængde
Friskkværnet peber
Evt. hakket persille

Smør til stegning.
Sådan gør du:
Rør kød og salt sejt. Rør herefter resten af ingredienserne i . Lad frikadellefarsen hvile i ca. en halv time inde frikadellerne steges i smør på pande.

Halvdelen af lammefarsen kan evt. erstattes af hakket gris eller kalv.

Og så er der kun tilbage at nævne, at farsen kan varieres i det uendelige, så prøv jer frem med andre krydderier og find jeres helt egen favorit.